Tеория на силата

Сила на реакцията
Според закона на Нютон, всяка сила създава равна на себе си противосила. Ако Вашият противник се втурне срещу Вас с висока скорост, даже и най-лекия удар, с който ще го ударите, ще бъде равен на неговата собствена сила плюс силата на Вашия юмрук. Друга сила на реакция е Вашата собствена. Ударът с десния юмрук е по-силен, ако левият е прибран до бедрото.

Концентрация
Когато приложите силата на въздействие върху възможно най-малък участък, това ще концентрира силата и по този начин ще увеличи нейния ефект.

Равновесие
(Запазване на баланс)
• Ударът е по-ефективен, когато тялото е в равновесие.
• Когато теглото на тялото е равномерно разпределено върху двата крака, центърa на тежестта трябва да бъде в средата на линията между двата крака.
• Когато цялото тегло е само върху единия крак, то центъра на тежестта на тялото трябва да е на вертикалната линията, преминаваща през средата на ходилото.

Контрол на дишането
(Да се издишва при всяко движение)
• Трябва да се издишва силно при удар или блок. Така се напрягат стомашните мускули и се отдава максимала сила на удряния обект. Издишването гарантира, че няма да вдишаме по време на удара, което може да попречи на движението и да предизвика загуба на мощ на удара. Трябва да се вдишва бавно при подготовката на следващoто движение.

Маса и ускорение
(Силата е равна на масата по ускорението)
• Според втория закон на Нютон, силата е равна на масата по ускорението.
• За да стане ударът по мощен, трябва в него да се вложи по-голяма маса от тялото с по-голямо ускорение.
• Ускорението е по-голямо при по-голяма скорост на извършване на ударите. Трябва да се стремим скоростта да е максимална в последната фаза на удара.
• Начин да вложим нашата маса е като повдигнем центъра на тежеста на тялото ни чрез отскок или изправяне на коленете, а в момента на удара се снишим. При това използваме и силата на земното привличане, което ни дава и допълнително ускорение.

Отпускане и усукване
(Блоковете с ръка или ударите почти винаги са свързани с усукване на китката точно преди крайната фаза на удара)
• Силата идва от отпускането, не от мускулите. Напрегнатостта на мускулите забавя движенията и намалява скоростта. Бавно вдишване и отпускане предшестват всеки от ударите, както е при туловете.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *