Физическото развитие

Изучаването на Таекуон-до дава на практикуващите няколко уникални преимущества във физическата подготовка. Без съмнение едно от най-ценните богатства на живота е доброто здраве. В същото време един от главните грехове на човечеството е това, че не отделя достатъчно внимание на това богатство. ”Този, който не пренебрегва тялото и не вреди на нито една част от него, включително и косата, се счота за послушен син” – това гласи една източна мъдрост.

Благополучието, силата, славата, блясъка на физическата красота – всичко това губи значението си ако човек не постигне добро здраве. Дълг на човека пред самия себе си и пред своето семейство е постоянно да развива и усъваршенства своя организъм. Конфуций е казал: ”Да бъдеш здрав – това значи да проявяваш голяма преданост към родителите си, така както здравето на детето за тях е величайша радост”.

Трениращите могат да разберат колко важно е Таекуон-до за здравето. ”С Таекуон-до можеш да се занимаваш индивидуално или на групи, без значение от обурудването. В повечето случаи (освен в спаринга) заниманията са самостоятелни. Доколкото тялото може само да установи индивидуалните граници на всеки трениращ, то контузиите и нараняванията са много редки, а подобряването на физическото състояние на трениращите се отчита автоматично. Цялата двигателна система от пръстите на ръката до пръстите на краката започва активно да действа.

В резултат на тренировките мускулите не стават релефни, просто става превръщане на живата тъкан в мускулна. При тежкоатлетите разстежа на обема на мускулите не съпровожда образуването на нови кръвоносни съдове, в тъканите се появяват области, които трудно се оросяват. Кислорода трудно прониква в такива области на мускулната тъкан. Недостатъкът на кислород компенсира повишеното кръвно налягане и във връзка с това умората настъпва бързо.

Характерни за Таекуон-до са голямият брой повторения и неголямото съпротивление за развитието на тънка мускулатура. Такива мускули са разположени близо до кръвоносните съдове, като по този начин се постига висока издържливост и работоспособност.

Повечето удари в Таекуон-до са свързани с високо вдигане на краката, което развива страничните мускули на туловището и вътрешната повърхност на бедрата. Заниманията по Таекуон-до са особено полезни за жените, тъй като способстват развитието на долната част на пресата и бедрата, тоест частите на тялото, които определят фигурата на една жена в която и да е възраст. Когато мускулите са отпуснати и отслабени, занятията по Таекуон-до са идеални за възтановяване на мускулния тонус. Това благоприятства както здравето, така и външната привлекателност.

Стандартният режим на тренировки е свързан с активната дейност на цялото тяло. В следствие на тази дейност се увеличава честотата на сърдечните съкращения, дълговременно повишаване на интензивността на обмена на кислород в сърцето, а тази вентилация се характеризира със следните проявления:

1. Повишаване ефективността на работа.
2. Подобраване на кръвоносния поток, в следствие увеличението на кръвоносните съдове и повишаването на тяхната еластичност.
3. Повишаване на жизнеспособността на тъканите на тялото благодарение на усилените обменни процеси.
4. Подобряване на сърдечната дейност.

В следствие на тренировките се нормализира теглото на тялото, наблюдава се увеличение на мускулната тъкан и спадане на масната тъкан при пълните. Занятията по Таекуон-до са средно интензивни – имат среден разход от порядъка на 600 калории за час. След като от разхода на 3500 калории се губи по един фунт от теглото, става очевидно, че при практикуване на Таекуон-до 6 часа в седмицата, човек ще губи всяка седмица по един фунт ”излишно” тегло. Заниманията с Таекуон-до развиват следните качества, способстващи достигането на успех при практикуването на различни видове спорт.

1. Мускулна сила.
2. Способност мигновенно да се започне движението.
3. Способност бързо да се измени направлението на движението.
4. Способност бързо да се прирвижва тялото в пространството.
5. Еластичност на мускулните връзки.
6. Периферно зрение.
7. Концентрация на вниманието.
8. Разбиране механизъма на техниките и движението на тялото.

За да се ”фокусира” цялата сила на тялото в една точка, трябва да се овладее мускулната сила, способността за координация, а така също и способността за мигновено започване на движението.

Тренировките по Таекуон-до са подходящи за мъже, жени и деца. Таекуон-до подпомага развитието на двигатлената система, концентрацията, повишава възприятието, развива тялото, повишава обема на кислород в сърцето, развива координация на движенията, която е важна за каквато и да е физическа дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *