Син колан с червена лента – 3ти гуп

sin kolan s chervena lenta

I. Tеория

Всичко от предходните степени и:

1. Баланс (кюн хюнг)?

Равновесие (Запазване на баланс)

Ударът е по-ефективен, когато тялото е в равновесие.

Когато теглото на тялото е равномерно разпределено върху двата крака, центърa на тежестта трябва да бъде в средата на линията между двата крака.

Когато цялото тегло е само върху единия крак, то центъра на тежестта на тялото трябва да е на вертикалната линията, преминаваща през средата на ходилото.

Балансът е изключително важен във всяка дисциплина в атлетиката. В Таекуон-до той заслужава специално внимание. Като поддържаш тялото си винаги в равновесие, тоест, добре балансирано, ударът е по-ефективен и поразяващ. И обратно, небалансираното тяло е много по-нестабилно. Стойката трябва да бъде винаги стабилна и лесно подвижна и при нападението, и при отбраната. Балансът се класифицира едновременно и като динамична, и като статична стабилност. Те са толкова взаимосвързани, че максимална сила може да се произведе само когато статичната стабилност се поддържа чрез динамичната. За да се поддържа добър баланс, центърът на тежестта на изправеното тяло трябва да пада под права линия по средата между двата крака, или в центъра на единия крак, ако е необходимо цялата маса на тежестта на тялото да бъде концентрирана в единия крак. Центърът на тежестта може да се променя според тежестта на тялото. Подвижността и коляното също са важни при поддържане на баланса и при бързата атака, и при бързото възстановяване от удар. Петата на задния крак не трябва никога да се отделя от земята при точката на въздействие. Това е необходимо не само, за да се поддържа добър баланс, но и за да се произведе максимална сила в точката на въздействие.

2. Специална техника (тъки)?

Тази дисциплина е създадена за да се види ясно докъде стигат възможностите на хората, занимаващи се с таекуон-до ITF, използвайки своята отскокливост и нанасяне на удари с пълна сила във въздуха на височини от 220 до 280 см и нагоре. Тук също има две групи – мъже и жени. При мъжете ударите са пет, като за четири от тях за всеки удар има определена височина, от която започва надчупването. Петият удар е на определена дължина – удар с прескок. При жените – два удара са за височина, един с прескок. За всяко състезание се използва стандартен или подвижен статив. При всеки удар, състезателите имат право на един опит да счупят дъската/30/30/1.5см/ с едно премерване на състоянието без допир. Много важно за оценката на удара е след него състезателят да остане в позиция , доказвайки по този начин, че удара е направен ефективно, независимо от височината. Реферите могат да обяват даден опит за успешен или неуспешен, като се придържат към следните критерии:

– правилен баланс и позиция при изпълнение на техниката

– правилно изпълнение на удара

– събаряне на някои от препятствията.

Реферите трябва да проверяват всяка дъска преди всеки опит. При разчленена дъска и правилно нанесен удар се присъждат 3 точки. Победител е този с най-много точки от всички успешни опити. При равенство се тегли жребий за определен вид удар, като се повдигат височините за всеки опит до излъчване на победител. Металните стативи трябва да дават еднакви условия на всички състезатели. Отборно специална техника – team special technique – отборите при мъжете са от 5 състезатели + 1 резерва, а при жените – 3 състезателки + 1 резерва. При тази дисциплина, всеки състезател може да чупи само с един вид удар. Победител е този отбор, който е събрал най-много точки от всички удари. Всички останали правила са като тези от индивидуалната специална техника.

3. Състезателен правилник?

Изразява се в практическото прилагане на нападателни и отбранителни таекуон-до техники срещу реални противници. Спарингът се провежда в два рунда по две минути. Показва уменията и възможностите за борба на състезателите при открита съпротива, комбинирана с контролирани атаки към конкретни зони от тялото на противника. Нанасят се фокусирани удари с крак или ръка в средната или горната част на тялото или главата, изпълнени непоколебимо, прецизно, бързо, с контролирана сила. Състезателният правилник забранява ударите под кръста или в гръб. За спазването му следят четирима странични съдии и един централен. За всяко попадение в тялото или главата на противника състезателят получава определен брой точки според вида на удара. За неразрешени от правилника удари или други нарушения се отнемат наказателни точки. Печели състезателят, събрал повече точки. Могат да участват отбори или индивидуални състезатели от двата пола. Всеки отбор се състои от петима плюс една резерва. Индивидуалните състезатели са разпределени в пет категории по килограми.

Индивидуално спаринг/sparring/ – Категориите в индивидуалните игри на спаринг, спрямо теглото са:

Юноши:

Девойки:

мъже:

жени:

Ветерани мъже:

Ветерани жени

до 45 кг

до 40 кг

до 50 кг

до 45 кг

до 64 кг

до 54 кг

до 51 кг

до 46 кг

до 57 кг

до 51 кг

до 73 кг

до 61 кг

до 57 кг

до 52 кг

до 64 кг

до 57 кг

до 80 кг

до 68 кг

до 63 кг

до 58 кг

до 71 кг

до 63 кг

до 90 кг

до 75 кг

до 69 кг

до 64 кг

до 78 кг

до 69 кг

над 90 кг

над 75 кг

до 75 кг

до 70 кг

до 85 кг

до 75 кг

над 75 кг

над 70 кг

над 85 кг

над 75 кг

При индивидуалните спаринги се прилага системата на пряка елиминация, като за победител се излъчва този състезател, който има най-малко два от четири възможни съдийски гласа. Всеки индивидуален двубой се състои от два рунда по две минути, с една минута почивка между тях. По решение на турнирния комитет финалите могат да се играят три по две минути.

1. Атакуващи повърхности

А/ Части на ръката – преден юмрук – ап чумок (front fist), заден юмрук дунг чумок (back fist), страничен юмрук йоп чумок (side fist), ръка в позиция нож сонкал (knife hand), ръка в позиция обърнат нож сонкал дънг (reverse knife hand)

Б/ Части на крака – удар с „възглавничката” на стъпалото (ball of foot) ап кумчи, стъпало меч (foot sword) балкал, задна пета (back heel)дуитчук, горна извивка на ходилото /предна част на обувка/ (instep) балдунг, йоп бальдунг, йоп бал бадак пета и пръсти (sole and toes).

2. Позволени целеви зони за нанасяне на удар:

А/ Областта на лицето и врата отпред и отстрани /с изключение на задната част/

Б/ редната част на трупа на тялото по линия, спусната от подмишницата вертикално надолу до кръста от всяка страна (без гърба).

В/ Когато ръката от лакътя до пръстите е в контакт с тялото, тогава тя се счита като част от тялото по която опонента може да отбелязва точка.

3. Присъждане на точки:

А/ Една /1/ точка се дава за:

– атака с ръка, насочена към средна или висока част

– атака с крак, насочена към средна част

– летяща атака с ръка, насочена към средна част

– перфектна защита

Б/ Две /2/ точки се дават за:

– атака с крак, насочена към висока част

– летяща атака с ръка, /и двете стъпала трябва да са над земята/, насочена към висока част

– летяща атака с крак, насочена към средна част

В/ Три /3/ точки се дават за:

– летящ ритник, насочен към висока част

– летящ ритник със завъртане на 180о към средна част

Г/ Четири /4/ точки се дават за:

– летящ ритник със завъртане на 180о, насочен към висока част

– летящ ритник със завъртане на 360о или повече, насочен към средна част

Д/ Пет /5/ точки се дават за: – скачащ ритник със завъртане на 360о или повече към висока част.

# Когато в един скок се изпълняват летящи 2 или 3 удара с ръка и крак и са достигнали целта си, то за всеки един от тези удари се отчитат точки.

4. Отчитане на точки: по време на състезание една техника се признава, когато:

– тя е изпълнена правилно;

– тя е изпълнена динамично, тоест със сила;

– когато изпълнението й достига целта си.

5. Дисквалификации:

А/ Лошо държание спрямо съдиите

А/ Пренебрегване на инструкцията на централния рефер

Б/ Спиране на състезаване на противник в резултат на силен контакт

В/ Състезател, заподозрян, че е под влиянието на алкохолни напитки или наркотици

Г/ 3а предупреждения наказани с отнемане на точка-жълт картон

6. За следните нарушения се дава жълт картон („кам чъм”) минус точка :

А/ 1/една/ точка се отнема за следните нарушения:

– Обиждане на противник по някакъв начин

– Хапане-дращене-забиване на нокти

– Атакуване на паднал противник или на противник, който не е готов при спиране на мача от рефера

– силен контакт (без контрол)

– атака с глава

Б/ Чуй / предупреждение/ – присъжда се за следните нарушения:

– Лошо държание спрямо съдиите

– Пренебрегване на инструкцията на централния рефер

– Спиране на състезаване на противник в резултат на силен контакт

– Състезател, заподозрян, че е под влиянието на алкохолни напитки или наркотици

– 3 предупреждения наказани с отнемане на точка-жълт картон

Забележка:1. Ако състезателят е изблъскан извън ринга целенасочено / без върху него да е приложена техника/, той не получава предупреждение.

Забележка:2. Натрупването на три предупреждения автоматично води до намаляване на една точка. Три точки, отнети при предупреждения , не водят до дисквалификация.

Отборно спаринг / team sparring/ – При отборно спаринг всеки отбор / мъже и жени/ се състои от 5 състезатели и една резерва. Всеки отборен двубой е от пет рунда по две минути, като не се има впредвид състезателите в каква индивидуална категория са, или каква техническа степен притежават. За победител се излъчва този отбор, който спечели три срещи. В случай на равенство, се играе една допълнителна среща. Ако и тя завърши наравно, последните двама състезатели играят до отбелязване на първа точка.

4. Значение и символика на Чун Гун тъль?

ЧУН-ГУН – 32 движения

Наименувана на патриота Ан Чун Гун, убил генерал Хиро Буми Ито, министър-председател на Япония и губернатор на Корея, който играел важна роля в опита за колонизирането на Корея. Чун Гун е лидер на Корейското движение за независимост и се е посветил на създаването на корейски училища в северозападната част на Корея по време на Японската окупация. Състои се от 32 движения, които символизират възрастта, на която Чун Гун е екзекутиран в затвора Лиу Шунг през 1910 година.

II. Базова техника (Гибон Донг Джак) – базовата техника от всички предходни степени и:

 1. Моа чунби соги Б

 2. Дитпаль соги

 3. Дитпаль со сонбадак каунде ольо панде макги

 4. Ниунча со сонкаль тънг каунде панде макги

 5. Гънън со ут палькуп панде тереги

 6. Гънън со санг чумок сейо нопунде чируги

 7. Гънън со санг чумок диджибо каунде чируги

 8. Гънън со кьоча чумок чукио макги

 9. Ниунча со дунг чумок нопунде панде тереги

 10. Начо соги

 11. Начо со сонпадак нульо макги

 12. Моа со гиукча чируги

 13. Годжун со дигутча макги

 14. Удари с крака:

От земята

Скок със преден крак

Скок със заден крак

Тимьо нопи чаги

Номо чаги

Самбек юкшипдо

Aп чаги

Тимьо ап чаги

Тимьо ап чаги

Тимьо нопи ап чаги

Самбек юкшипдо ап чаги

Дольо чаги

Тимьо дольо чаги

Тимьо дольо чаги

Йоп чаги

Тимьо йоп чаги

Тимьо йоп чаги

Номо йоп чаги

Коро чаги

Тимьо коро чаги

Бакуро нерьо чаги

Ануро нерьо чаги

Долимьо йоп чаги

Тимьо долимьо йоп чаги

Долимьо коро чаги

III. Форма (Тъль)

Чун Гун тъль

IV. Техники за самозащита (Хо син суль)

1. Торьо джиги (техники на падане)

2. Тонджиги (хвърляне) – 3 техники (хори джапко обо мечиги, тудари джапко тиро мечиги, мок джапко обо мечиги – хвърляне със захват през врата)

3. Дже ап суль (освобождаване от захват) – 4 техники (3 от предишните степени и от захват с двте ръце през тялото ( отпред или отзад, захвата – през или под ръцете)

4. Техники за самозащита (Хо син суль) – 3 техники с освобождаване от захват.

5. Самозащита срещу нож – 2 техники срещу мушкане напред и отгоре

V. Спаринг (Матсоги)

1. Илбо Матсоги (договорен спаринг в 1 стъпка) – 3 техники

2. Сон Матсоги – 1 рунд x 2 минути

4. Джайо Матсоги (по състезателния правилник) – 2 рунд x 2 минути

5. иль те иль (техники за спаринг и самоотбрана с един противник) – 1 рунд x 2 минути

VI. Тъки – при навършени 14 години

  • Тимьо нопи ап чаги – една дъска 1,5 см. (на височината на ръката)

  • Тимьо нопи дольо чаги – една дъска 1,5 см. (на височината на главата)

  • Тимьо номо йоп чаги – мъже – скок през 2ма човека, жени – скок през 1 човек

VII. Виирьок – при навършени 16 години

 1. Дольо чаги – 1 дъска 2 см, жени – 1 дъска 2 см

 2. Йоп чаги – мъже – 1 дъска 2 см, жени – 1 дъска 2 см

 3. Ап чумок – мъже – 4 керемиди

 4. Дунг чумок – мъже – 2 керемиди

 5. Сонкаль дунг – мъже – 2 керемиди

 6. Сонкаль – мъже – 4 керемиди, жени – 2 керемиди

 7. Палькуп – мъже – 5 керемиди, жени – 3 керемиди

VI. Физическа подготовка

До 10 години

От 10 до 14 години

От 14 до 18 години

от 18 до 40 години

Момчета

Момичета

Юноши

Девойки

Мъже

Жени

Монтомпачги

(Лицеви опори)

20 бр.

25 бр.

20 бр.

30 бр.

25 бр.

35 бр.

30 бр.

Бокгун ундонг (Коремни преси)

30 бр.

30 бр.

25 бр.

40 бр.

35 бр.

50 бр.

40 бр.

Тари ундонг

(Клякане)

30 бр.

30 бр.

25 бр.

40 бр.

35 бр.

50 бр.

40 бр.

Скок с високо повдигнати колена

8 бр.

15 бр.

10 бр.

20 бр.

15 бр.

25 бр.

20 бр.

Скачане на въже

3 мин.

4 мин.

5 мин.

6 мин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *