Син колан – 4ти гуп

sin-kolan

I. Tеория

Всичко от предходните степени и:

1. Поглед (сисон)?

Погледът е насочен винаги към целта. При изпълнение на техники със завъртане погледът към целта предхожда изпълнението на техниката.

2. Концентрация (джип джунг)?

Като приложите силата на въздействието върху възможно най-малък участък, това ще концентрира силата и по този начин ще увеличи нейния ефект. Например, силата на водата, която тече от маркуч е по-голяма, ако отвора на маркуча е по-малък. Обратното, тежестта на човек, разпределена на обувки за ски, не оставя следи върху снега. Ударите в Таекуон-до често се нанасят с края на отворената длан или със свивката на пръстите. Много важно е да не изразходвате силата си в началото, а постепенно, и особено в тази част, където се осъществява контакт с тялото на противника, силата трябва да бъде така концентрирана, че да доведе до поразяващ удар. По-ясно казано, колкото по-малко е времето за концентрация, толкова по-голяма ще е силата на удара. Изисква се изключителна концентрация, за да се мобилизира веднага всеки мускул на тялото върху най-малка площ. В заключение, концентрацията се постига по два начина: единият е да се концентрира всеки мускул на тялото, особено по-големите мускули на бедрото и коремната област (които теоретично са по-бавни от по-малките мускули в другите части на тялото), така че да се използва съответното оръжие в съответното време; вторият начин е да се концентрират така мобилизираните мускули върху жизнено важно за противника място. Ето защо бедрата и коремната област се изнасят леко странично или вертикално при всяко едно движение, независимо дали е при атака или отбрана.

3. Символика на синия колан?

Син: Символизира небето, към което подобно на развиващо се дърво, в процеса на тренировки трениращият се стреми към съвършенство.

4. Значение и символика на Юл Гок тъль?

ЮЛ-ГОК – 38 движения

Юи И (1536-1584) и е един от двамата най-известни корейски конфуциански учени на династията Чосон. Юи И е наричан с псевдонима Юл Гок (“ Долината на кестена“). Той не е известен само като учен, но също така и като почитан политик и социален реформатор. Юи И не е напълно съгласен с тогавашните дуалистични учения на нео-конфуцианството. Неговото училище на Нео-конфуцианството поставя акцент не върху материалните ценности, а върху вътрешното духовно възприятие. Юи И е бил активно длъжностно лице, за който е било важно да въведе конфуцианските ценности и принципи и в държавната администрация.

Диаграмата на формата означава йероглифа „учен“.

II. Базова техника (Гибон Донг Джак) – базовата техника от всички предходни степени и:

  1. Гънън со каунде сонбадак паро голчо макги

  2. Гънън со ап палкуп панде тереги

  3. Туиги (орун и вен) коьча со дунг чумок нопунде йоп тереги

  4. Гънън со ду пальмок нопунде паро макги

  5. Удари с крака:

От земята

Скок със преден крак

Скок със заден крак

Тимьо нопи чаги

Номо чаги

Самбек юкшипдо

Aп чаги

Тимьо ап чаги

Тимьо ап чаги

Тимьо нопи ап чаги

Дольо чаги

Тимьо дольо чаги

Тимьо дольо чаги

Йоп чаги

Тимьо йоп чаги

Коро чаги

Бакуро нерьо чаги

Ауро нерьо чаги

Долимьо йоп чаги

III. Форма (Тъль)

Юл Гок тъль

IV. Техники за самозащита (Хо син суль)

1. Торьо джиги (техники на падане)

2. Тонджиги (хвърляне) – 2 техники (хори джапко обо мечиги – хвърляне със захват през кръста, тудари джапко тиро мечиги – хвърляне със захват на двете колена отпред)

3. Дже ап суль – 4 техники – от захват за ревера (с една или двете ръце), от захват за китките (с една или двете ръце), от захват за колана, от захват за рамото

V. Спаринг (Матсоги)

1. Ибо Матсоги – 7 техники

2. Сон Матсоги – 2 рунда по 2 минути

3. Джайо Матсоги (по състезателния правилник) – 2 рунд по 2 минути

VI. Физическа подготовка

До 10 години

От 10 до 14 години

От 14 до 18 години

от 18 до 40 години

Момчета

Момичета

Юноши

Девойки

Мъже

Жени

Монтомпачги (Лицеви опори)

15 бр.

20 бр.

15 бр.

25 бр.

20 бр.

30 бр.

25 бр.

Бокгун ундонг (Коремни преси)

20 бр.

25 бр.

20 бр.

35 бр.

30 бр.

40 бр.

35 бр.

Тари ундонг (Клякане)

20 бр.

25 бр.

20 бр.

35 бр.

30 бр.

40 бр.

35 бр.

Скачане на въже

2 мин.

3 мин.

4 мин.

5 мин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *